fbpx

KRAJ SVETA

biljana-vasic-kraj-sveta

Neće anarhija uništiti ovaj svet. Uništiće ga poslušni, oni koji ništa ne znaju sami od sebe dok ne saslušaju naređenje, koji uvak moraju da pitaju zna se već koga, kojima se oči rašire kad ugledaju višeg od sebe, koji prisvetljuju svakom autoritetu.

Anarhija ne mora da bude uvek i po svaku cenu destruktivna, a ako i jeste, lako je zakonski rešiva. Anarhija, pre svega, mora imati, bar u početku, kritičku svest, mora biti osmišljeno protiv nečega. Ona ima stav sa koga viče i ne da, zastupa borbu protiv sistema i tako ga provetrava, ona zna da zapanji slobodom i sablazni neukusom. Ona izaziva reakciju, nagoni na razmišljanje, proizvodi talasanje, zove na neuređenost, vapi za promenom. Ali od nje društvo ne umire.

Ubiće nas poslušni.

Poslušni su svuda rado viđeni jer su svi isti i ne traže ništa, pa su lep dekor, obezbeđuju masovnost. Oni svoje glave nose kao lampione, sjajne i lagano osetljive na svaki dašak koji vođa proizvodi. Ruke su evolutivno prerasle u sredstvo za aplauz, kičma u lastiš, a noge u zadnji točak na prikolici osmišljenog. Nema misli, nema smeha, nema radosti, nema suza, dok to neko od gore ne naredi. Oni vole sigurnost, ne izleću na promaju, čuvaju se od svake primisli da nešto može biti i drugačije. Oni sve obavljaju na vreme i po propisima, ne znaju za grešku u vremenu i datumu, naučili su svaku formu ophođenja… popunjavanje formulara, fioka i registratora se podrazumevaju, oblače se u skladu sa stilistima svojih šefova…i…ne brinu…ne brinu…ne misle. Nagrada stiže iz više ruke, a ako je i nema, oni, bar, kako kažu, mirno spavaju. Odužili su dug društvu, deci, ženi, ulici, komšijama, svima.  Pomilovani su, makar sopstvenom rukom, za slepu, najsleplju odanost.

Poslušni vole autoritet. Nije im bitno koji. Državni, crkveni, vojni, policijski, ili autoritet direktora, poslovođe, konduktera, šalterskog radnika, poštara…Oni ne postavljaju pitanja. Oni slušaju naređenja. Oni ne preispituju kvalitet vođe, suštinu ideje, već spremno gutaju. Oni ne kažu: zašto. Oni pitaju: kad, gde, koliko.

A ko su vođe danas?

 

Još
tekstova